image/svg+xml
image/svg+xml

Sıkça Sorulan Sorular

1 - Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Programı’nın amacı nedir?
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programı öğrencilerimizin almış olduğu eğitimle engelli bakım bilgi ve tekniklerini kullanarak, engelli ve bakıma muhtaç kişileri hayata tutundurma, gelecek kaygısından arındırma, boş zamanlarını üretken bir şekilde değerlendirme, kendi bedenine ve yaşam alanlarına karşı duyarlı ve koruyucu olmalarını alışkanlık haline getiren ve uygulatan insan gücü yetiştirmeye hizmet eden bir programdır.
2 - Program hangi dersleri kapsamaktadır?
  • Atatürk İlke ve İnkılapları, Türk Dili, Yabancı Dil gibi YÖK zorunlu derslerinin yanında, Hastalık Bilgileri, Farmakoloji, Anatomi gibi sağlık bilimleri dersleri, Özel Eğitim, Görme, İşitme ve Konuşma Engellilerin Rehabilitasyonu, Zihinsel Engellilerin Rehabilitasyonu, Fiziksel Engellilerin Rehabilitasyonu gibi özel eğitim ve rehabilitasyon dersleri verilmektedir. Ayrıntılı bilgi için program ders bilgi paketini inceleyebilirsiniz. (http://ubys.bartin.edu.tr/AIS/OutcomeBasedLearning/Home/Index?id=509&culture=tr-TR)
3 - Seçmeli ders kapmasında hangi dersler alınabilir?
  • Program kapmasında, Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu programı seçmeli ders havuzundan açılan özbakım becerileri, Braille, davranış bilimi ve bilimsel ve kültürel etkinlikler gibi dersler alınabilir. Ayrıntılı bilgi için ders bilgi paketinden programın seçmeli ders havuzuna bakabilirsiniz. Aynı zamanda, bölüm dışı seçmeli ders kapsamında, üniversitemizde bulunan diğer bölüm ve programların açtığı bölüm dışı derslerden seçilebilir. .
4 -Mezun olanlar nerelerde çalışabilirler?
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında, Belediyelerde, Hastanelerde, Sivil Toplum Kuruluşlarında ve Özel Kurumlarda bulunan engelliye yönelik hizmet alanlarında çalışabilir. Huzurevlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, engelli için gündüz merkezlerinde, hastanelerde, sağlık birimlerindeki engelliye yönelik uygulamalarda, evde bakım hizmetlerinde uzman gözetiminde çalışabilirler.
5 -Programın kabul şartları nelerdir?
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programında herhangi bir özel koşul aranmıyor. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen ilgili mevzuat doğrultusunda, Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS), Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan türüne göre, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından programa öğrenci kabulü sağlanmaktadır. Detaylı bilgi için ÖSYM sayfasında yer alan kılavuzu inceleyiniz.
6 - Programdan mezun olabilmek için not ortalamamın kaç olması gerekir?
  • Programdan mezun olunabilmesi için genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olmalıdır
7 - Programdan mezun olabilmek için kaç AKTS kredi iş yükü tamamlanmalıdır?
  • Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 30 iş gününü kapsayan zorunlu yaz stajının başarıyla tamamlanması gerekmektedir.
8 - DGS ile hangi lisans programlarına geçilebilir?
  • Öğrenciler DGS ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Lisans alan kodu:8344), Hemşirelik (Lisans alan kodu:3204), Hemşirelik, Sağlık Hizmetleri (Lisans alan kodu: 3205), Beslenme ve Diyetetik (Lisans alan kodu: 3122) ve Özel Eğitim Öğretmenliği (Lisans Kodu 8136) Lisans Programlarına geçiş hakkına sahiptirler.
9 - Programdan ne tür yeterlilikler kazanılması amaçlanır??
  • Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olur. Engellilerin bilişsel, duyuşsal, psiko-motor gelişimine uygun etkinlikler hazırlar. Çalışma ortamındaki araç-gereç, materyal, dokümanları kullanmak, hazırlamak ve bakımını yapar. Engellilerin bilişsel, duyuşsal, psiko-motor gelişimine uygun etkinlikler hazırlar. Takım çalışması yapar. Engellilerin Eğitsel gereksinimlerinin belirlenmesine destek olur. Engellilere yönelik uygun bakım ve rehabilitasyon etkinlikleri planlamak ve uygular. Engellilerin eğitim ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlayabilecek uygun rol modeli geliştirir.